Atel hangi kırıklarda kullanılır?
Kol veya bacaktaki kırıkları geçici olarak sabitlemek için bir atel (yarım alçı) kullanılabilir. Ameliyat gerektiren kırıklar için, ameliyata kadar kırık bölgesi bir atel (yarım alçı) ile izlenir. Çocuklardaki bazı kırıklar bir atel (yarım alçı) ile kalıcı olarak tedavi edilir.
Atel parmakta kaç gün durmalı?
Ayrıca, ateli öneren uzman size ne sıklıkla kullanacağınızı söyleyecektir. Çoğu atel, yaralanmaya bağlı olarak bir hafta veya birkaç gün kullanılır. Kırıklar için cihaz, çoğu kırığın iyileşmesi için gereken süre olan 4 ila 8 hafta boyunca kullanılmalıdır.
Kırık parmak ateli ne zaman çıkarılır?
Kırık olmayan hastalarda ortopedi mağazalarında satılan malleus parmak ateli 2 ay boyunca çıkarılmadan parmağa takılır. Bu aşamada doktor, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hastanın sadece atel ile izlenebileceğine karar vermelidir.
Alçı yerine atel kullanılır mı?
Hangi durumlarda atel alçısı gereklidir? Bu, kırık kemikleri veya aşırı derecede yaralanmış yumuşak dokuları alçı, pamuk yünü ve bandajlarla sabitleyerek hareketsiz hale getirme prosedürlerini içerir. Sabitleme için kullanılan malzeme sarılı alanın tamamını kaplamıyorsa, buna atel denir.
Parmak kırığında atel takma ne demek?
Ateller, kırık, incinme, burkulma gibi çeşitli yaralanmaların tedavisinde, etkilenen noktada daha fazla hasar oluşmasını önlemek veya hasarlı noktayı sabit tutarak ağrıyı hafifletmek için kullanılır.
Parmaklarda atel neden takılır?
El parmak atelleri parmağı saran ve eklemi koruyan bir yapıya sahiptir. Parmak ucunun düşmesi durumunda parmağı hareketsiz hale getirmek; Kırık ve çıkık durumlarında kemikleri sağlıklı bir yapıya kavuşturmak için parmak atelleri kullanmak önemlidir.
Kırık parmağa atel nasıl takılır?
Sahada atellemenin genel prensipleri: Atel, kırık olduğundan şüphelenilen kemiğin üst ve alt eklemini çevrelemek için yapılır. Atelleme sırasında, hareketi en aza indirmek için yaralı bölge desteklenir. Kırık bölgesinde şiddetli deformite olması durumunda, uzuv ekseni boyunca hafif çekiş uygulanır.
Parmak kırığı kaç günde kaynar?
Parmak kırıklarının iyileşmesi ne kadar sürer? Kırığın iyileşme süresi yaş grubuna göre değişir. Yetişkinlerde kırık iyileşmesinin ortalama süresi 6 haftadır. Çocuklarda bu süre daha kısadır.
Gece yatarken atel takılır mı?
Atel: Özellikle geceleri kullanılan bilek ateli, bileği sabitleyerek ödemi azaltmaya yardımcı olur. 2-3 hafta kullanımı yeterlidir.
Kırılan parmağa ne yapılır?
Çoğu durumda, parmak kemiği kırıkları ameliyatsız olarak atel veya alçı kullanılarak tedavi edilir. Ancak, kırık dışarıya ulaşmışsa ve dışarıdan görülebiliyorsa, bu gibi durumlarda genellikle ameliyat tercih edilir.
Parmak kırılırsa morarır mı?
Bu destek yapısının bazı kısımlarına parmakların ve bileğin hareket etmesini sağlayan kaslar bağlıdır. Kemikler üzerindeki aşırı kuvvetler kemik kırıklarına neden olabilir. Kırık oluştuğunda ağrı, şişlik, morarma, şekil bozukluğu ve hasarlı bölgeyi kullanamama gibi belirtiler ortaya çıkar.
Kırık parmak şişliği ne zaman iner?
Doğru pozisyonda bir arada tutulan (az hareket eden veya doktor tarafından düzeltilen kırıklar) ve yeterli şekilde hareketsizleştirilen (alçı, atel, bandaj veya ameliyatla hareketsizleştirilen kırıklar) kırıklar için, başlangıçtaki şişlik 2-3 gün içinde azalmaya başlayacaktır. Şişlikteki bu azalmaya ağrıda da azalma eşlik eder.
Hangi kırıklarda atel kullanılmaz?
Köprücük kemiği kırıkları: Kırık taraftaki kol asılır. Her iki tarafta da kırık varsa, her iki kol asla asılmaz.
Alçı olmadan kırık iyileşir mi?
– “Alçı derdine son.” Kırık geçiren hasta artık rahatlıkla yürüyebiliyor, denize girebiliyor, günlük ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabiliyor, bu da hastaya büyük konfor sağlıyor.
Kırık kemik kaynamasını ne hızlandırır?
İyi kan seviyeleri: Kırık iyileşmesinde en önemli unsurlardan biri kan takviyesidir. Kırık tedavi edilirken oksijen, iyileşen hücreler ve iyileşme için gerekli olan her şey kan yoluyla taşınır. Bu nedenle, yaralı kemiğe iyi kan akışı, kemiğin hızlı iyileşmesine olanak tanır.
Atelle hangi kırıklar tespit edilir?
Kırık bölgesini sabitlemek için kullanılan sert, düz malzemelere atel denir. Kollar ve bacaklar gibi uzun kemikleri tanımlamak için kullanılır.
Açık kırık atele alınır mı?
Açık kırık yarası için en iyi ilk yardım, yarayı olabildiğince temiz bir bandajla örtmek ve sıkıca sarmaktır. Bu, yaranın daha fazla kirlenmesini önleyecek ve kanamayı durduracaktır. Daha sonra kırık uzuv bir atel kullanılarak hareketsizleştirilmelidir.
Atel ve alçı endikasyonları nelerdir?
Atel ve alçılar ayrıca tendonit, artrit, gut, eklem yaralanmaları, hayvan ısırması gibi yaralanmalar, eklem çıkıkları sonrası, bağ ve tendon yaralanmaları ve yumuşak doku hasarlarında da kullanılır.
Kısa bacak atel hangi durumlarda yapılır?
Dairesel kısa bacak alçısı: Ayak bileği burkulmaları ve incinmelerinde, Aşil tendon kopmalarında, distal tibia ve fibula kırıklarında, tarsal ve metatarsal kemik kırıklarında kullanılır.