Lahut âlemi nedir?
İnsanın ilahi ve manevi yönünü ifade eden bir tasavvuf terimi, Nasût’un zıddı. İnsanın beşeri ve fiziksel yönlerini ifade eden bir tasavvuf terimi.
Nasut ve lahut ne demek?
Muhyiddin İbnü’l-Arabi, lâhût ve nâsût kelimelerini aynı hakikatin iki yönü olarak yorumlar. Ona göre bir yönü Allah’ın Tanrısı (batin), diğer yönü ise insanlardır (zahir). Bu ayrım, lâhût-nâsût (Fuṣûṣ, s. 138) kelimeleriyle de ifade edilebilir. Bazen şeriat ve dinin zahirî hükümleri mecazi olarak “nasût” olarak anılır.
Ceberut âlemi nedir?
Buna göre, kudret, saltanat ve mülk âlemini de içine alan engin âlemdir. Ayrıca İbrahim Hakkı, en ince, en nurlu ve en yüce âlemin Ceberut olduğunu, ardından da ruhlar âleminin geldiğini söyler. Bazı sufiler Allah’ın zatına Ceberut, ezeli sıfatlarına Melekut derler, diğerleri zatına Lahut ve sıfatlarına Ceberut derler.
Alemi ıtlak ne demek?
Itlak; “Kayıtsız olmak, özgür olmak” anlamına gelir. Tanrı’nın tüm nitelikleri mutlaktır. Yani, başka hiçbir güç veya irade ilahi niteliklerin uygulanmasını sınırlayamaz, kısıtlayamaz veya engelleyemez.
Melekût âlemi nedir?
Zihin ve duyular aracılığıyla hakkında hiçbir bilgi edinilemeyen varoluş alanı. Sufiler tarafından beş evrensel varoluş düzlemini ifade etmek için kullanılan bir Sufi terimi. Sufizm terimi, Tanrı tarafından ilham edilen ilk varlık olan ilk zihin veya krallık alanı anlamında kullanılır.
5 âlem nedir?
Tasavvufta Masiva, dünya, evren ve evren anlamına gelir. 5 tür dünya vardır: Lahut dünyası, zulüm dünyası, melekler dünyası, Anasir dünyası, mükemmel insanlık dünyası. İnsan Masiva’nın oğludur. Genel olarak, görünür dünya, görünür ve maddi dünya iken, iç dünya soyut ve ruhlar dünyasıdır.
Alemi ecsam ne demek?
Örnek âlemi, bu beden âlemlerinin görüntü ve fotoğraflarının alındığı ve bir yönüyle maddi âleme, bir yönüyle de görünmeyen âleme benzeyen ince bir âlemdir. Ecsam-ıtransparent, şeffaf, ince ve saydam nesneler anlamına gelir. Örneğin aynalar, damlalar ve parlak yüzeyli nesneler.
Hakikat alemi nedir?
Aynı anlamda hakikat de kullanılır. Tasavvufta hakikat, esas olarak manevi gerçeklikleri, göksel dünyadaki varlıkları, ilahi gizemleri ve bilgeliği açıklamak için kullanılır. Takip edenin deneyimlediği manevi hisler ve heyecanlar ile aldığı keşif ve ilham bilgilerine hakikat denir.
Kaç âlem var?
Mucize hikayelerinde sıkça bahsi geçen evrenin enginliği, kısaca on sekiz bin evren olarak anılır. ‘Alem (çoğulu Avalim), dünya, evren, kâinat anlamının yanı sıra mecazi olarak insan kalbi, insan doğası, insan görüşü ve düşüncesi, var olan her şeyin niteliği ve niceliği anlamına gelir.
Şehadet âlemi ne demek?
Duyular aracılığıyla algılanan varlıklar dünyasını belirten bir terim. Duyular veya akıl yoluyla kavranabilen veya var olduğu düşünülebilen Tanrı dışındaki tüm varlıkları ve olayları ifade eden bir terim. Maddi dünyanın bütünlüğü ve üzerindeki hakimiyet anlamında Tanrı’ya ve insanlara atfedilen bir kavramdır.
Ceberut Arapça ne demek?
Büyüklük. Yargı. Güç, haşmet. Osur-ı kibir ve azamet.
Lahuti alemi nedir?
(ﻻﻫﻮﺕ) i. (Ar. lāhūt < İbr.) Yüce Tanrı'nın zâtına özgü ilk ve en yüksek âlem, Allah'ın bütün sıfat ve isimlerinin zâtında mevcut olduğu, fakat yalnız zatî sıfatlarının ortaya çıktığı ve henüz gerçek sıfatlarının oluşmadığı âlem, ulûhiyet âlemi, kâinat.
Kevn alemi ne demek?
Toplum içinde var olma, kaf ve nûn (kün) tarafından yaratılan her şey, varoluş ve oluş anlamına gelen bir tasavvuf terimidir. Doğal dünyadaki yaratılışı ve yıkımı ifade eden felsefi bir terimdir. Tanrı’nın yaratma gücünü ve hızını anlatan dini-tasavvufi bir terimdir.
Alem-i Kübra ne demek?
Melhame-i Kübra (Arapça: الملحمة الكبرى), İslami eskatolojiye göre ahir zamanda gerçekleşecek kıyametvari bir büyük savaştır.
Âlemi ne demek?
Duyu veya akılla kavranabilen veya var olduğu düşünülebilen Tanrı dışındaki tüm varlıkları ve olayları ifade eden bir terim. Maddi dünyanın bütünlüğü ve üzerindeki hakimiyeti anlamında Tanrı’ya ve insanlara atfedilen bir kavramdır.
Milk alemi nedir?
Sözlükte “güç sahibi olmak, hükmetmek, sahip olmak, tasarruf etmek” anlamlarına gelen mülk (melk, milk) fiili, Kur’an’da isim olarak kullanılmış ve “duyu âlemindeki bütün nesneleri kuşatan ve onlar üzerinde hükümranlık sahibi olan varlık âlemi” anlamına gelmektedir (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “mlk” md.; Lisânü’l-ʿArab, “mlk” md.).
Sebep alemi ne demek?
Sevgili kardeşimiz; Sebepler dünyası. Her şeyin bir sebeple gerçekleştiği dünya.
Hakikat alemi nedir?
Aynı anlamda hakikat de kullanılır. Tasavvufta hakikat, esas olarak manevi gerçeklikleri, göksel dünyadaki varlıkları, ilahi gizemleri ve bilgeliği açıklamak için kullanılır. Takip edenin deneyimlediği manevi hisler ve heyecanlar ile aldığı keşif ve ilham bilgilerine hakikat denir.