Bağlantılı dava ne demek?
Öte yandan, İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 38. maddesinin en üst başlığı “ilgili davalar”dır. Ancak ilgili hüküm incelendiğinde, “ilgili davalar” teriminin, aralarında bağlantı bulunan birden fazla davanın birleşmesini ifade ettiği varsayılmaktadır.
Birleştirme talepli dava nasıl açılır?
Davaların birleştirilmesi talebi, başvuru yoluyla veya duruşmada sözlü olarak yapılabilir. Mahkeme, önündeki iki dava arasında bir bağlantı olduğunu tespit ederse ve yargılamanın daha iyi akmasını sağlamak için gerekli görürse, bu iki davayı birleştirmeye karar verir.
Ceza davaları birleştirilir mi?
(1) Yüksek Mahkeme, kovuşturmanın her aşamasında, birbiriyle ilişkili ceza davalarının birleştirilmesine veya ayrılmasına karar verebilir. (2) Birleştirilen davalarda, bu davalara bakmakla görevli mahkemenin yargılama usulü uygulanır.
Objektif bağlantı nedir?
Nesnel bağlantı, faile bağlı olarak öznel nitelikte olmayan ancak dış dünya tarafından nesnel olarak algılanabilen olgularla çatışmalar arasındaki bağlantıyı ifade eder. Buna göre, suçun nesnesi ve/veya olayı tetikleyen eylem veya eylemlerin ortak olduğu durumlarda nesnel bir bağlantı vardır[3].
Bağlantılı dosya ne demek?
Nasıl çalışır? Dosyaları kendi içlerinde bağlantılı tutarak dosyalara kolay erişim sağlamak için tasarlanmıştır. Örneğin, ihaleler için gerekli dosyalar arasında faturalar, ihaleye katılan şirketlerin listesi ve şartnameler yer alır.
Bağlantı nedir hukuk?
CMK’nın 8. maddesinde yer alan bağlantı kavramı şöyledir: “Bir kimse birden fazla suçla itham ediliyorsa veya bir suçta birden fazla sanık varsa, ehliyetlerine bakılmaksızın, bağlantının var olduğu kabul edilir. Suçun işlenmesinden sonra faile yardım ve yataklık etmek, suç ifadelerini yok etmek, gizlemek veya değiştirmek de bağlantılı suçlardan sayılır.” Aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.
Dava birleştirilirse ne olur?
Birleştirilmiş davalarda tek bir duruşma yapılır ve ortak delil sadece bir kez alınır. Bu, mahkemeye aynı yargı bölgesindeki uyuşmazlığın tüm taraflarının çıkarlarını belirleme ve değerlendirme ve uyuşmazlığı bu çerçevede çözme fırsatı verir.
Birleştirme talepli dava dilekçesi nedir?
Dosyaların birleştirilmesi talebine örnek; Farklı referans numaraları altında açılmış ancak konusu ve tarafları aynı olan ve bunlardan biri hakkında alınan kararın diğerini etkilediği iki ayrı dosyanın birleştirilmesi talebine örnektir.
Birleştirme kararını kim verir?
Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkeme tarafından verilecek ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcı olacaktır. Birleştirme başvuruları, farklı yargı bölgelerindeki aynı düzeyde ve kapasitede hukuk mahkemelerinde davalar açıldığında yapılabilir.
Hangi davalar birlikte açılabilir?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. maddesine göre, aynı yargı çevresindeki aynı derece ve görevdeki hukuk mahkemelerinde açılan davalar, davanın herhangi bir aşamasında yapılan talep üzerine veya aralarında bağlantı varsa ilk davanın açıldığı mahkemede kendiliğinden birleştirilebilir.
Dosya hangi mahkemede birleştirilir?
Aynı düzeyde ve unvanda mahkemeler ne anlama gelir? Her iki davanın da görüleceği mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesi, İş Mahkemesi veya Aile Mahkemesi olmalıdır. Birleştirme kararı ikinci davanın açıldığı mahkeme tarafından alınacak ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcı olacaktır.
Aynı ceza iki defa verilir mi?
Burada dikkat edilmesi gereken husus, TCK’nın 220. maddesi kapsamında bir suçtan dolayı bir kişi hakkında soruşturma veya kovuşturma yapılırken, kişinin başka bir yerde yargılanması veya aynı suçtan dolayı kendisine isnat edilmesinin, “aynı suçtan dolayı iki kere ceza verilemez” anlamına gelen ne bis in idem ilkesini ihlal etmediğidir.
CMK bağlantı nedir?
‘Bağlantı kavramı’ başlıklı 8. maddeye göre, bir kişi hakkında birden fazla suç isnadı bulunması halinde olaylar arasında bağlantı (subjektif bağlantı), bir suçta ehliyetleri ne olursa olsun birden fazla sanığın bulunması halinde ise olaylar arasında bağlantı (objektif bağlantı) bulunmaktadır.
7 günlük İstinaf Süresi Ne Zaman Başlar?
Temyiz başvurusunda bulunma süresi Bilindiği üzere, 273/1. madde uygulanmaktadır. Maddenin birinci cümlesine göre ceza davalarında hükmün açıklanmasından itibaren yedi gün içinde temyiz başvurusunda bulunulabilirken, bu kural Anayasa Mahkemesinin 2022/144 sayılı Kararı ve 2023/137 sayılı Kararı ile yürürlükten kaldırılmıştır.
Karşılıklı bağlantı nedir?
Karşılıklı bağlantı; Birbirine bağlı iki web sitesini ifade eder. Ayrıca kullanıcılara ilişkili bir siteye hızlı ve kolay erişim sağladığı için, özellikle birbirine bağlı siteler için karşılıklı bağlantı için kullanılması gerekebilir.
Bağlantı talebi nedir?
Yeni binaların elektrik dağıtım sistemine bağlanması için yeni bağlantı talebi yapılır. Başvuru, elektrik dağıtım şebekesine bağlanması talep edilen dairenin sahibi tarafından yapılabileceği gibi, belirtilen lokasyonda tasarrufları bulunan gerçek ve tüzel kişiler tarafından da yapılabilir.
Davalar neden birleştirilir?
Uyuşmazlığın özel durumunda, tarafların iddia ve itirazlarının birlikte değerlendirilmesi, davalar arasında hukuki ve olgusal bir bağlantı olduğu ve bir davada verilen kararın diğerini etkileyeceği varsayımına dayanır. Bu nedenle, davalılara karşı ileri sürülen iddiaların birlikte görülmesi gerekir.
Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?
HUKUK MAHKEMESİ KARARLARININ CEZA YARGILAMASINA ETKİSİ İlke olarak ceza ve hukuk mahkemesi kararları birbirini etkilemez.
Hangi davalar birlikte açılabilir?
İlgili olduğu bulunan davalar birleştirilebilir. İkiden fazla davanın birleştirilmesi de mümkündür. Aynı yargı alanındaki aynı düzeydeki ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde açılan davalar birleştirilebilir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Zarf Tamlayıcısı Hangi Sorular Sorulur