İçeriğe geç

Hafi Ve Ahfâ Ne Demek

Hafi ve ahfa ne demek?

Kalp, ruh, sır, hafî, ahfâ olarak sıralanan “letâif-i hamse”lerin sonuncusuna verilen isim. Son “Atvâr-ı seb’a” ise Ahfâ denir. Nakşibendi-Müceddidiyye ve Halidiyye tarikatlarında navigasyon yöntemi. Bu form üzerinden sadece OTTOMANLILAR//8-mali-yapı maddesiyle ilgili mesajların gönderilmesi rica olunur.

Hafi ne demek tasavvufta?

Anlamların sembollerini ve biçimlerini sesle ifade eden bir terim. Fıkıh usulü terimi, anlamdaki belirsizliği gidermek ve muhatabın anlayabileceği şekilde açıklamak veya Allah tarafından açıklanan hükümlerin niteliğini ifade etmek için kullanılır.

Ahfa zikri nedir?

Ahfa latîfesi, ilahi isimlerin ve sıfatların tecelli ettiği yerdir. Bu mertebede, mürit, önceki inceliklerin zikrini yaptıktan sonra, Ahfa mertebesinin zikrini yapar. Ahfa inceliklerinin zikri, bu mertebenin ışığı olan yeşil ışık belirinceye kadar devam eder.

Sırrı ahfa ne demek?

Sır; bilinmeyen, duyulmamış, saklı, aklın kavrayıp açıklayamadığı, insandaki bir inceliği temsil eden şey; Hafâ, sırdan daha kapalı, daha gizli, aklî kuvvelerle kavranamayan insan ruhundaki bir idrak sistemidir; Ahfa ise, bunlardan daha gizli, daha meçhul ve bilinmez, işitilmez, mekanik, mestur ve ancak ilerleyen bir şeydir…

Ruhun 3 makamı nedir?

İnsanın ruhu üç tabakadan oluşur; Revani akıl, Sultani akıl, Nurani akıl.

Kalbin 7. mertebesi nedir?

Tasavvuf düşüncesinde ruh gerçekten birdir. Ancak içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında yedi seviyede ele alınır: Emmâre, Levvâme, Mülhime, Mutmainne, Raziye, Marziyye ve Kâmile.

Hafi ne demek Allah’ın ismi?

Hafîz, Allah’ın isimlerinden biri olarak “evrendeki hiçbir zerrenin O’nun kontrolünden çıkmadığı ve tabiatın dengesini koruduğu” anlamına gelir (Lisânü’l-ʿArab, “ḥfẓ” sanatı; Kāmus tercümesi, “ḥfẓ” sanatı.).

Hafi ne?

Dilimize Arapçadan giren Hafi kelimesi “hafa” kelimesinden türemiştir. Hafa, çıkarmak, gizlemek ve saklamak anlamına gelirken, hafi görünmeyen ve gizli anlamına gelir. Bu kelimeden türetilen “sleuth” kelimesi gizli dedektif anlamına gelir; light session ise gizli bir seans anlamında kullanılır.

Rûhun mertebeleri nelerdir?

Bu yönteme dayanarak Semennûdî, ruhu yedi sınıfa ayırmıştır: emmâre, levvâme, mülhime, mutmainne, raziyye, marziyye ve kâmile. Bu yedi seviyenin her birinde, takipçi “La İlahe illallah”, “Allah”, “Hû”, “Hakk”, “Hayy”, “Kayyûm” ve “Kahhâr” adlı Allah’ın yedi ismini zikreder.

Hafi zikir nasıl yapılır?

Kolay zikirde, zikri okuyan kişi hiçbir hareket veya ses yapmaz. Sadece kalbiyle zikir yapar. Kalbiyle zikir yapan kişi o anda sadece Allah’la birliktedir. Her zikirde Allah’ın huzurunu ve rahmetini tüm kalbiyle hisseder.

Vird nasıl artırılır?

Kalp zikri “5.000 Lefza-i Celal” (Allah) denilmesiyle başlar ve belli zamanlarda iki defa tekrarlanır.

7 Letaif Nedir?

İnsan on letaif-i aşaradan ibarettir: Kalp, akıl, sır, hafi, ahfa; nefis, ateş, hava, su ve toprak.

Hafi ruh ne demek?

Geriye Cenab-ı Hakk’ı müşahede etmekten başka bir şey kalmıyor. Bu duruma “fenâ-i rûhî” (ruhun ölümlü, unutulmuş olması) denir. Kalp kendi seviyesinden ruh seviyesine yükseldiğinde, o da bu unutkanlık haline kavuşur ve kalp ruha göre ölümlü olur (fenâ-i kalbî).

Sırrı hafî ne demek?

“O (Allah), gizliyi de, ondan daha az olanı da bilir…”1 Zira O (cc), şüphesiz ki sırrı ve sırrın sırrını da bilir.

Letaiflerin zikirleri nelerdir?

Letâif virdi altı Latife üzerine çizilmiştir. Bunlar gönül, ruh, sır, Hafi, Ahfa ve ruh esprileridir.

Hafi ne demek TDK?

Hafa; kaldırmak, gizlemek, saklamak anlamına gelirken, hafi; görünmeyen, gizli anlamına gelir.

Letaiflerin zikirleri nelerdir?

Letâif virdi altı Latife üzerine çizilmiştir. Bunlar gönül, ruh, sır, Hafi, Ahfa ve ruh esprileridir.

Tasavvufta latîfe ne demek?

Sözlükte “ince, yumuşak şey”; “akıl” anlamına gelen latîfe kelimesi, “son derece ince bir manayı ifade eden, sözle açıkça anlatılamayan, işaretlerle insanlara iletilebilen, tadılarak ve deneyimlenerek öğrenilen bilgi” anlamında tasavvuf terimi olarak kullanılmıştır (et-Taʿrîfât, “laṭîfe” san.; Kâşânî, s. 83).

Ruhun mertebeleri nelerdir?

Bu yönteme dayanarak Semennûdî, ruhu yedi sınıfa ayırmıştır: emmâre, levvâme, mülhime, mutmainne, raziyye, marziyye ve kâmile. Bu yedi seviyenin her birinde, takipçi “La İlahe illallah”, “Allah”, “Hû”, “Hakk”, “Hayy”, “Kayyûm” ve “Kahhâr” adlı Allah’ın yedi ismini zikreder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Özbek Escort